Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Neiertarea

Publicat la 2012-07-02 de Traian


"Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre." (Matei 6:15)


Înainte de a vorbi despre neiertare, ce implică ea și în ce mod ne afectează atât fizic cât mai ales spiritual și ce efect are asupra relației noastre cu Dumnezeu, trebuie să înțelegem ce este iertarea. A ierta înseamnă a da dovadă de indulgență, îndurare, îngăduință, milostivire, clemență, a scuti pe cineva de o pedeapsă, a trece cu vederea vina, greșeala cuiva, a nu mai considera vinovat pe cineva. Nu am gasit o definiție a neiertării, dar știm că este opusul iertării, când spui neiertare te gândești la osândire, pedeapsă... oare avem noi dreptul să facem asta? numai Domnul o poate face, să-L lăsăm deci pe El.

Alegem să ne facem singuri rău, să ne otrăvim viața adăugând zi de zi mai multă mânie, mai multă amărăciune, mai multă neiertare sentimentelor noastre deja fragile și vulnerabile, pentru ce? pentru un moment de răzbunare, credem că daca suntem răniți și rănim la randul nostru înapoi ne vom simți mai bine, poate pe moment sau nici măcar atât, dar efectul pe termen lung este devastator... cât de inconștienți putem fi. Inima poate fi înșelată puțin câte puțin până la a fi rănită în așa fel încât duhul de neiertare să pună stăpânire pe ea. În fiecare zi, va veni la tine să-și ia plata și de fiecare dată vei plati cu lucruri din tine; bucurie, liniște, pace, tărie fizică si spirituala, sănătate. Nu suntem echipați să purtăm emoțiile neiertării. Dacă pentru fiecare emoție avem câte un mod de exprimare: pentru bucurie avem râsul, pentru tristețe și durere avem plânsul, cântecul... pentru mânie și amărăciune, rezultatele directe ale neiertării, nu avem un mod specific de exprimare, un mod prin care să restabilim echilibrul, să ne eliberăm, să ne recăpătăm pacea sufletească... putem face asta într-un singur mod... uitând, lăsând în urmă... iertând.
Să citim pasajul din Evanghelia după Matei și să înțelegem consecințele neiertării:

"De aceea, Împărăția cerurilor se aseamănă cu un împărat, care a vrut să se socotească cu robii săi.
..... Tot așa vă va face și Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său." Matei 18:23-35

Isus a plătit o datorie pe care noi nu am fi putut să o plătim niciodată, dar procedăm la fel ca robul din această ilustrație... uităm că am fost iertați... nu auzim ecoul propriilor noastre cuvinte "mai îngăduiește-mă". Nu am meritat să fim iertați, de multe ori nu merităm să fim iertați, așa că trebuie să iertăm și noi la rândul nostru chiar și pe cei care credem noi că nu ar merita iertarea noastră.

Oamenii ne vor răni cu bună știință sau fără să-și dea seama. Oricare ar fi motivul cel mai mult de suferit vom avea noi, atunci când alegem să nu iertăm. Cei care ne greșesc vor trece mai departe, își vor vedea de viața lor, pe când noi vom rămâne închiși în temnița propriilor amărăciuni, judecăți, resentimente. Suntem atacați, răniți, să nu lăsăm duhul de critică să pună stăpânire pe noi, duhul de judecată, de gelozie; să învățăm să avem control total asupra inimii, să nu închidem oamenii în inchisoarea inimii noastre. Domnul spune: te-am iertat... ești liber, am avut răbdare cu tine, în lucrurile pe care nu le-ai înțeles, cu ignoranța ta, te-am eliberat să înveți să fii răbdător; Eu, cand eram pe cruce am rostit... "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!" (Luca 23:34); nu poți să faci parte dintre aleșii Mei dacă nu procedezi la fel.

Iertarea este un act de voință: aleg să iert pe cel care m-a rănit. Dacă nu fac asta, suspiciunea, teama, scepticismul, dorințe necontrolate, asprime, obrăznicie, gănduri rele, roade ale amărăciunii, vor pune stăpânire pe mine; intru voit într-un cerc vicios unde numai eu voi avea de pierdut... și care într-un final mă va epuiza, îmi va lua toată pacea, bucuria.
Când totul în tine vrea să țină ranchiună, să amenințe cu degetul și să amintească de durere, Dumnezeu vrea să lași totul deoparte
.Cât de mare este prețul neiertării și totuși ne este atât de greu să iertăm. Dacă dupa ce ai văzut ce înseamnă neiertarea, ce efecte are, tot nu gasești puterea să ierți, privește altfel lucrurile; am văzut ce presupune o relație cu Dumnezeu... ascultare... gândește-te că este o poruncă, nu o opțiune. Dă-ți seama că iertarea este divină, nu umană.

Îngăduiți-vă unii pe alții, și, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi. Coloseni 3:13

Alege să ierți pentru a putea fi iertat!

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MONITOARE, SERVICE, CALCULATOARE...Vezi aici!