Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Minunea și show-ul

Publicat la 2012-05-21 de Traian

    Lumea de azi, abundă in spectacole. Parcă nimic altceva nu este cautat cu mai multă ardoare decat spectacolul.  Daca cineva are de spus ceva, trebuie neapărat sa-l imbrace in haina strălucitoare a show-ului, altfel va trece neobservat, nimeni nu are timp să asculte un mesaj lipsit de senzațional. Din păcate mulți creștini pretuiesc credința dupa cat de mult spectacol oferă. Smerenia, credința simplă, osteneala, metaniile, rugăciunea nu aduc multumire “consumatorilor” de religie. S-a petrecut undeva o minune? Este pe undeva vreun preot care poate să-ți spună problemele tale inainte de a te vedea? Sau te dezleagă de orice, fără nici o osteneală din partea ta? Acolo e adevărata credință, acolo trebuie sa mergem!
    Evanghelia e plină de minuni, dar paradoxal pentru unii, este total lipsită de spectaculos! Mântuitorul Hristos vindecă bolnavi, incurabili, alungă demonii, inmulțește pâinea și peștele, inviază morții simplu, doar cu un cuvant! Lipsesc total cuvântările pompoase, pregătirea aperceptivă a celor prezenți (azi s-ar numi spectatori), efectele speciale! Și în cazul vindecării orbului din naștere minunea s-a facut simplu, fără nimic spectaculos.
    Asa sunt lucrurile Domnului nostru. El nu face spectacol, nu are nevoie sa impresioneze, pur si simplu voieste si totul se face dupa voia Lui. Diavolul in schimb este maestrul efectelor speciale. Neavând nimic de dăruit, rău fiind și dătător de rău, diavolul are nevoie sa impresioneze, să-și ascundă sub falsa strălucire a senzationalului, goliciunea și nimicnicia. Astăzi multi oameni cauta in  credință specaculosul, dar prin aceasta se fac de buna voie victime sigure a diavolului. Doresti show? Satana o sa ti-l ofere cu prisosință!  Dar abia după tragerea cortinei vei afla că prețul “biletului”  a fost sufletul tău.
    Sunt multi vânzători de idei religioase în  zilele noastre care fac show din numele Lui Dumnezeu, inșelând astfel pe toți doritorii de fericire fara osteneală, ascunzandu-le sub luciul calp al vorbelor lor întunericul iadului!!
    Prin orb, Iisus Hristos ne arată drumul care duce la mântuire. Pentru a fi vindecat și sufletește, orbul  a trecut 3 probe:

    Proba ascultării – a primit să fie uns cu tină și s-a supus poruncii de a merge să se spele la scăldătoarea Siloamului;
    Proba ispitei -  a fost lăsat singur sa se lupte cu fariseii și nu a cedat ispitei de a se dezice de Cel ce l-a vindecat. Mai mult L-a marturisit și apărat riscand să-i atragă ura și răzbunarea fariseilor;
    Proba credinței – după  infruntarea cu fariseii Iisus il intreabă: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu? Dumnezeu nu obliga ci in deplina libertate îi cere credința. Liber, fostul orb intreabă: Cine este, ca să cred in El? Iar Iisus îi spune, L-ai și văzut, vorbește cu tine! Făpturii libere și înțelegătoare, Domnul îi lasă loc să chibzuiască. Iar omul vindecat, auzind ce mare este Vindecătorul său, mai mult decat un profet, indată a strigat Cred, Doamne! și I s-a inchinat. „Prin aceasta el a mărturisit dumnezeiasca Lui putere; și ca să nu fie doar o slujbă a buzelor, a adăugat și fapta” (Sf. Ioan Gură de Aur). preluat de pe razboi intru cuvant


Vindecarea orbului din naștere a dat mult de gândit fariseilor contemporani Lui Iisus, dar și celor contemporani nouă. Deodată, fariseii de atunci s-au trezit in față cu un om pe care il disprețuiau – un cerșetor -  dar care fusese atent la predicile lor și, la momentul potrivit, le-a intors cuvântul: “Și noi știm că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoși; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu și face voia Lui, pe acesta îl ascultă.”

In fața acestui argument, fairiseii cei mult cuvântători au rămas fără replică. Nici un cuvânt nu putea să stea in fața acestei logici care era predicată chiar de ei. Atunci au apelat la singura armă care le rămăsese, care de fapt le rămâne fariseilor din toate timpurile când sunt puși la “colț”, atacul la persoană!  În păcate te-ai născut tot, și vii să ne înveți pe noi?! Nu conta minunea, nu conta argumentele biblice si logice, ci doar orgoliul rănit. Urmarea? L-au scos afară.

Spectacolul, din păcate, nu s-a încheiat atunci, ci continua si astăzi. Tendinta “vârfurilor”  ecleziastice este ecumenismul.  Nu contează argumentele impotriva aduse,  biblice, canonice, istorice, logice, nimic nu are valoare in fața lor. Insă neavând cuvânt de răspuns, se folosesc de aceeasi arma ca si vechii farisei: fundamentaliștilor, ignoranților, problematicilor, în păcate v-ati născut și ne contraziceti pe noi!? Si sunt gata să declare pe oricine nu primește invățătura lor că sunt in afară de Biserică. Vindecatul orb din Evanghelie ne vine insă în ajutor: Atunci când oamenii ne scot din “sinagoga lor” avem pe Hristos care ni se descoperă ca Fiu al Lui Dumnezeu, ne primește in Biserica Sa pe care porțile iadului nu o pot birui. Ne mai invață fostul orb că mărturisirea credinței poate aduce necazuri, dar ne arată ca plata ei este bucuria de a fi găsit de Hristos, nu aiurea ci în templu, arătându-ne că nu despărtirea de Biserică este soluția luptei de astăzi împotriva ereziei ecumeniste ci apărarea Adevărului ÎN Biserica.
Cuvant Ortodox (Pr. Eugen)


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MATERIAL SADITOR-PROIECTARE SI INTRETINERE GRADINI...Vezi aici!