Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Rolul soțului și al soției

Publicat la 2012-05-02 de Traian

Societatea modernă a creat confuzie mare în ce privește rolurile soției și al soțului și al familiei creștine, în 9,1 milioane de case din Statele Unite,2, 6 milioane de oameni trăiesc cu partenerul lor fără a fi căsătoriți; 1, 6 milioane trăiesc cu persoane de același sex, dintre care 40% sunt homosexuali, în 1970,30% dintre mamele care aveau copii sub șase ani lucrau; 51% în 1987, iar în 1990, 75%. Nu numai că a devenit normal pentru toate femeile, inclusiv mame, să muncească, dar vedem tot mai mult cum femeile ajung să dețină poziții pe care înainte le dețineau numai bărbații. Secolul douăzeci a adus femeii dreptul de a vota, drepturi egale, salarii egale și avansări pe scara ierarhică, în timp ce unele din aceste schimbări au fost mult întârziate, unele eforturi de a reduce diferențele dintre bărbat și femeie s-au dovedit a fi în detrimentul femeilor și au dus la distrugerea căminului.

DIFERENȚE FIZICE ÎNTRE BĂRBAȚI ȘI FEMEI

- Fiecare celulă diferă prin combinația cromozomilor.
- Femeile au o mare vitalitate și trăiesc în medie cu patru sau cinci ani mai mult decât bărbații.
- Primul deget de la mâna femeii este mai lung decât degetul al treilea de la mâna bărbatului,
- Femeile au în general metabolismul mai lent.
- Femeia are stomacul mai mare decât al bărbatului și plămâni mai mici.
- Ea are altfel de hormoni și tiroida mai largă și mai activă, de aceea pielea ei este mai fină și nu are atâta păr pe corp.

Tot din această cauză, emoțiile oscilează de la maxim la minim.

- Sângele femeilor are mai mult cu 20% celule roșii și, prin urmare, mai puțin oxigen; corpul femeii se obosește mai . repede și este mai predispusă la leșinuri.
- Bărbații au cu 50% mai multă forță brută.

Una dintre cărămizile unei căsătorii reușite este înțelegerea rolului și a unicității fiecăruia. De multe ori cuplurile se luptă să treacă peste diferențele elementare dintre un bărbat și o femeie. Un cuplu matur le va estima și le va folosi în beneficiul său. Cuvântul lui Dumnezeu ne-a lăsat câteva principii referitoare la rolurile bărbatului și al femeii. Tot așa cum "Isus Cristos este același ieri, azi și în veci", tot așa planul de bază al lui Dumnezeu pentru om nu s-a schimbat o dată cu trecerea secolelor. Rolurile, presiunile din afară și condițiile se pot schimba în mod definitoriu, dar planul fundamental al lui Dumnezeu pentru om nu se poate schimba.

ROLUL FEMEII

"Tot așa, între femeia măritată și fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijește de lucrurile Domnului, ca să fie sfântă și cu trupul și cu duhul; iar cea măritată se îngrijește de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei” (1 Corinteni 7:34). "...să fie cunoscută pentru faptele ei bune; să fi crescut copii, să fi fost primitoare de oaspeți, să fi spălat picioarele sfinților, să fi ajutat pe cei nenorociți, să fi dat ajutor la orice faptă bună” (1 Timotei 5:10). "Vreau dar ca tinerele văduve să se mărite și să aibă copii, să fie gospodine la casa lor, ca să nu dea potrivnicului nici un prilej de ocară” (1 Timotei 5:14). Se spune că Dumnezeu a făcut omul, l-a urmărit câteva zile și apoi a tras trei concluzii. Mai întâi de toate, așa cum este scris în Geneza 2:18:"Nu este bine ca omul să fie singur." A doua a fost: "Am să-i fac un ajutor potrivit." Cea de-a treia concluzie, pe care unii dintre bărbați nu ar crede-o adevărată, a fost: "Pot să o perfecționez". Dumnezeu, în planul Său înțelept și creator, a făcut femeia. Eva era complementul perfect al lui Adam. Cei doi erau întocmiți în așa fel încât să formeze, fizic și emoțional, un întreg perfect - unici fiecare în parte, dotați cu puteri diferite, dar în așa fel încât împreună să fie perfect uniți. Eva a fost creată în așa fel încât trupul ei să poată aduce pe lume copii. La nivel emoțional a fost înzestrată cu răbdarea și cu sufletul necesar creșterii lor. Dumnezeu a pus în ea dorința de a-și îngriji familia. A avea grijă de casă, a face de mâncare, dar și o deosebită intuiție a detaliului sunt daruri speciale pe care Creatorul le-a dăruit femeii. Femeia are o deosebită abilitate în a hrăni, curați, îngriji, menține confortul, iubi, îmbrățișa, îmbogăți și da fără oboseală.

ROLUL BĂRBATULUI


"Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, și mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credință §i este mai rău decât un necredincios” (1 Timotei 5:8). "Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea” (Efeseni 5:25). Adam a fost înzestrat cu viziunea și instinctul de a conduce. Din punct de vedere fizic era mai mare și mai puternic și a fost întocmit în așa fel încât să apere și să aducă cele necesare. Agresivitatea sa putea fi ușor temperată printr-un cuvânt plin de iubire sau printr-o mângâiere de către Eva. El putea să răpună un urs și un moment mai târziu - să își legene cu gingășie copilul pentru a-l adormi. Rolul său a fost comparat cu al lui Cristos față de Biserica Sa, ur, exemplu de sacrificiu total, ca dăruire a emoțiilor și a trupului în întregime pentru bunăstarea familiei sale.

TEMPERAMENTELE

Temperamentele sunt trăsături înnăscute, care ne afectează în mod inconștient comportamentul. Dumnezeu, în planul Său creator perfect, a făcut fiecare făptură unică în felul ei. Aceste diferențe nu sunt numai de natură fizică, ele sunt și de natură emoțională. Dumnezeu a adunat emoțiile laolaltă și le-a pus în noi într-un mod unic. Nici un obiect nu răspunde la stimuli așa cum răspunzi tu. Familiile cu mai mulți copii, crescuți de aceiași părinți, în aceeași atmosferă, ajung la concluzia că fiecare copil este unic în felul său. Chiar dacă fiecare om este înzestrat cu un temperament de fond, acesta poate fi modelat și transformat de-a lungul vieții. Perioada copilăriei, dragostea părintească, experiențele de viață, obiceiurile, educația, autodisciplina, motivarea, atitudinea mentală, sănătatea și puterea spirituală sunt numai câteva din lucrurile care ne pot influența temperamentele. Temperamentele sunt grupate în patru categorii, fiecare cu combinația sa de trăsături caracteristice.

Autoritate

Temperamentului autoritar îi sunt caracteristice acțiunile rapide, schimbarea, asumarea responsabilităților și obținerea de rezultate. Oamenii care au un astfel de temperament lucrează cel mai bine într-un mediu în care nu există supraveghere și control; ei pot să facă o mare varietate de activități. Stilul lor de a conduce este direct și la obiect, autoritar și decisiv. Ei sunt motivați de provocări, putere și autoritate. Cei care au acest temperament se tem să nu fie întrecuți și cel mai adesea se eliberează de stres prin a deveni ostili. Ei îi judecă pe ceilalți după abilitatea de a duce la îndeplinire un lucru.

Influență

Temperamentului influent îi este caracteristic faptul de a spune povești, a verbaliza și a genera entuziasm. Un om cu un astfel de temperament își dorește o recunoaștere socială, popularitate, și libertate față de a fi controlat și față de detaliu. Stilul său de a conduce este neoficial și demonstrativ; îi place să delege. Acest individ are nevoie de flexibilitate și libertatea de a vorbi. El se teme de pierderea recunoașterii sale și scapă de stres prin exprimarea emoțiilor și a sentimentelor intrinseci și prin dorința de acțiune. El îi judecă pe ceilalți în funcție de abilitățile lor oratorice sau în funcție de flexibilitatea pe care o au.

Fermitate

Temperamentul fermității presupune să fii stabil, să rămâi într-un loc sau să te ții de o sarcină până o duci la capăt și să dai dovadă de multă răbdare. Cei care au un astfel de temperament au nevoie de o apreciere sinceră, procedează în mod tradițional și dau rezultate. Stilul lor de a conduce este autodirecționat și le îngăduie și altora libertatea de a interveni. Ei au nevoie de stabilitate și de apreciere din partea altora, precum și de timp pentru schimbare. Ei se tem de confruntări și de schimbare. Se apără de stres prin a dormi excesiv. Ei îi judecă pe ceilalți după constanța și prietenia lor.

Conformitate

Caracteristicile acestui temperament includ menținerea standardelor, urmarea direcțiilor și verificarea preciziei. Omul cu temperament conformist își dorește un mediu care să nu aducă schimbări neașteptate sau bruște și să îi asigure protecție și siguranță deplină. Modul său de a conduce este calculat, structurat și metodic. El are nevoie să facă parte dintr-un grup, într-un mediu controlat, având timp pentru analiză. Temerile sale sunt acte iraționale și antagonice; pentru a-și rezolva stresul are nevoie de timp petrecut în singurătate.

Sperăm că ați reușit până acum să vă identificați temperamentul dumneavoastră și al partenerului. Nu uita că fiecare din aceste temperamente își are calitățile sale deosebite, dar și slăbiciunile sale. Nici un temperament nu este mai bun decât un altul. Isus a fost alcătuirea celor mai bune componente ale fiecăruia dintre aceste patru temperamente. Fiecare temperament are puncte tari și puncte slabe. Scopul nostru ca și creștini ar trebui să fie să ne folosim de punctele noastre tari și să ne controlăm slăbiciunile. De multe ori în consilierea familiei auzim cupluri care se vaită: "Căsătoria noastră pur și simplu nu merge; suntem atât de diferiți". De ce contrariile se atrag? Mai întâi de toate, credem că este parte a planului lui Dumnezeu. Două temperamente diferite au în general două perspective diferite. Această obiectivitate este o binecuvântare într-o perspectivă mai largă a lucrurilor. Un ajutor potrivit trebuie să fie un complement, în al doilea rând, un om este atras în general de cineva care nu are trăsăturile pe care le are el. Temperamentul influențabil admiră abilitățile organizatorice ale temperamentului autoritar. Temperamentul autoritar apreciază stabilitatea temperamentului ferm. Problemele apar însă atunci când nici unul nu vede cum punctele tari ale temperamentului partenerului sunt de fapt exact completarea de care celălalt are nevoie. Tendința temperamentului influențabil de a pune omul înainte de datorie nu este în sine greșită; temperamentul autoritar consideră că înainte de toate este datoria. Cine are dreptate? Cine greșește? Nici unul. Fiecare acționează în acord cu temperamentul său. Înțelegând astfel lucrurile, un cuplu matur îl va lăuda pe Dumnezeu pentru tot ce a pus mai bun în celălalt. Dacă soțul tău sau soția ta ar avea același temperament n-ați mai avea parte de o perspectivă în plus, diferită de cea proprie. Să nu considerați diferențele dintre voi ca fiind un teren de conflict, ci considerați-le o oportunitate de a ajunge la deplinătatea pe care Dumnezeu o dorește în unirea voastră. Recomandăm fiecărui cuplu să-și evalueze temperamentele. Cei mai mulți consilieri familiali sunt pregătiți să vă ajute. Multe căsătorii cu probleme au fost repuse pe picioare în urma unei înțelegeri profunde a temperamentului fiecăruia. Dumnezeu v-a creat diferit ca soț și soție în folosul vostru. Apreciați aceste diferențe! Cea mai înaltă vocație a femeii este să fie o nevastă și o mamă bună. Nu lăsa ca presiunile din partea societății să fie o cursă de a crede că dacă nu ești câștigătoare la locul de muncă ești falimentară în viață. Bărbaților - cea mai înaltă chemare a voastră este să vă dați viața pentru familiile voastre. Stabiliți-vă prioritățile! Dumnezeu are un plan minunat pentru voi; acceptați diferențele care există și împliniți acest plan.

Teme de casă:

1. Analizează temperamentul lui.
2. Analizează temperamentul ei.
3. Fă o listă cu trăsăturile lui de bază.
4. Fă o listă cu trăsăturile ei de bază.
5. Fă o listă cu domeniile conflictuale.
6. Gândește-te la căi prin care aceste domenii conflictuale ar putea fi o sursă de putere.

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE PVC, CARAMIZI ECOLOGICE...Vezi aici!