Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cand partenerul tau nu-ti impartaseste credinta

Publicat la 2012-02-18 de Traian

“Dacă o femeie are un bărbat necredincios” (I Corinteni 7:1))

Viața alături de un necredincios este atât o provocare, cât și o oportunitate. Este o provocare deoarece credincioșii și necredincioșii văd viața diferit. Și este o oportunitate deoarece Dumnezeu te poate folosi pentru a reduce prăpastia și a-i câștiga pentru Hristos. Dar pentru ca acest lucru să aibă loc, trebuie să îți iei două angajamente. Mai întâi, dedică-te scopului mântuirii lor; în al doilea rând, dedică-te propriei tale creșteri iubindu-i și viețuind cu ei. Odată ce te-ai dedicat, ești gata să primești următorul sfat practic ce te poate ajuta.

Nu uita de limitările spirituale ale celui necredincios, “dacă este cineva în Hristos, este o făpŹtură (Sau: zidire.) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17). Numai când este “în Hristos” poate deveni o “făptură nouă”. Numai atunci “cele vechi” dispar! Cele vechi vor domina până când le primește pe cele noi. “Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh” (loan 3:6). Nu uita, cel necredincios suferă de defecte ale nașterii, pe care nu le poate depăși până când nașterea cea bună nu le corectează. “Umblarea după lucrurile firii pământești este vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu, căci, ea nu se supune Legii lui Dumnezeu, și nici nu poate să se supună. Deci, cei ce sunt pământești, nu pot să placă lui Dumnezeu” (Romani 8:7-8).

Dacă nu iubește Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunea și biserica așa cum o faci tu înseamnă că este controlat de fire și nici “nu poate” să le iubească. Așa că trebuie să ai așteptări realiste. Adu-ți aminte cum erai tu înainte de a-L fi primit pe Hristos. Ai răbdare, dragoste și bunătate până când Dumnezeu își face lucrarea în el.

Nu te mira când vei întâmpina opoziție. “Cred că soțul meu m-a plăcut înainte să devin creștină și să merg la biserică”, s-a plâns o femeie pastorului ei. Pastorul i-a adus aminte că războiul spiritual face parte din viața creștinului și pentru că creștinii și necreștinii sunt de părți diferite, nu ar trebui să se mire. Domnul Isus a trasat o linie despărțitoare: “Cine nu este cu Mine, este împotriva Mea” (Matei 12:30). Este un cuvânt tare! Neutralitatea nu este o opțiune în acest con­flict, Suntem fie de-o parte, fie de alta. Domnul Isus a spus: “Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteți din lume, și pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăște lumea. Aduceți-vă aminte de vorba pe care v-am spus-o: “Robul nu este mai mare decât stăpânul său.” Dacă m-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. Dar vă vor face toate aceste lucruri pentru Numele Meu, pentru că ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis” (loan 15:19-21). Nu o lua ca pe ceva personal. Nu este vorba de tine, ci de Numele Lui. El, și nu tu ești ținta, iar El poate face față atacului.

Poate spui: “ce ar trebui să fac când sunt criticat și neînțeles?” Încearcă să rămâi detașat de problemele personale pentru a putea iubi persoana și pentru a putea fi în postura de a o câștiga pentru Isus. “Binecuvântați pe cei ce vă prigonesc: binecuvântați și nu blestemați… Nu întoarceți nimănui rău pentru rău … trăiți în pace cu toți oamenii … Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine” (Romani 12:14-21). Încearcă – este strategia câștigătoare a lui Hristos!

 

Acceptă-ți partenerul așa cum este. Nu-ți mai condiționa dragostea – la fel cum a făcut și Dumnezeu cu tine. “Dumnezeu își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi… Căci, dacă atunci când eram vrăjmași, am fost împă­cați cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său” (Romani 5:8-10). Iubește-l necondiționat. Asta înseamnă mai întâi să-l accepți fără să-l critici. “Nu judecați, ca să nu fiți judecați. Căci cu ce judecată judecați, veți fi judecați” (Matei 7:1-2). Critica creează totdeauna distanță în problemele spirituale. în schimb, găsește în el calități pe care le poți aprecia și vei genera deschidere. în al doilea rând, acceptă-l fără a face comparații. “Aș vrea să fi mai mult ca Tom. El și Luci merg împreună la biserică în fiecare săptămână și au o căsnicie minunată”. Compari merele cu por­tocalele! El va înțelege că îi spui că nu este un soț la fel de bun ca Tom și va ajunge să-l_ dis­prețuiască pe Tom, biserica și orice alt lucru cu care îl compari. Acceptă-l așa cum este. În al treilea rând, acceptă-l fără schimbare. Oamenii urăsc cerințele de a se schimba, dar deseori se schimbă când se simt acceptați așa cum sunt.

Schimbarea este sarcina Duhului Sfânt, nu a ta. “Va dovedi lumea vinovată în ce privește păcatul, neprihănirea și judecata” (loan 16:8). Mai întâi, lasă Duhul Sfânt să te schimbe. Comportamentele partenerului tău sunt de obicei reacții la com­portamentul tău. Când te schimbi, partenerul reacționează la o persoană diferită și va fi mai pro­babil să se schimbe în mod voluntar. Urmează modelul lui Dumnezeu: prima dată El acceptă; apoi împacă; în ultimul rând El schimbă oameni! “Hristos, la vremea cuvenită a murit pentru cei nelegiuiți” (Romani 5:6). A funcționat la tine de ce n-ar merge și cu partenerul tău?

O soție înțeleaptă ascultă de Dumnezeu. Când tu cunoști lucruri pe care partenerul tău nu le cunoaște despre Dumnezeu și Cuvântul Lui, este greu să reziști tentației de a-i “demonstra știința ta”. Dar este o măiestrie pe care Dumnezeu dorește să o stăpânești. Iată două principii biblice care te vor ajuta să-l conduci, nu să-l împingi, pe soțul tău mai aproape de Dumnezeu. Mai întâi, principiul supunerii. “Tot astfel, nevestelor, fiți supuse și voi bărbaților voștri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câștigați fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor” (1 Petru 3:1). Supunerea față de nevoile altuia este dificilă datorită mândriei, mai ales când știm că după Scriptură avem dreptate. Nevoia de a avea “dreptate”, totuși, îți va sabota speranțele pentru mântuirea soțului tău. Cuvintele “tot astfel” se referă la 1 Petru 2:21-25 în care Domnul Isus s-a supus nedreptății pentru a ne mântui. A te supune înseamnă să te asemeni cu Hristos. Este toto­dată și cea mai bună metodă de a te da la o parte din calea lui Dumnezeu pentru ca El să poată lucra în partenerul tău. Al doilea principiu biblic este, principiul tăcerii; “să fie câștigați fără cuvânt”. Pentru a-ți proteja căsnicia și pentru a-ți mântui soțul, Dumnezeu te scutește de rolul de a fi purtătorul Lui de cuvânt. Oricât de sinceră ai fi, nu-i “ține predici”. Asta include să pui Biblii, cărți și CD-uri spirituale acolo unde știi că nu le poate rata. Dacă faci așa, cu siguranță că nu te va asculta. “Dar cum altfel va primi el mesajul?” întrebi tu. “Prin purtarea nevestelor lor… un duh blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3:1-4). Încearcă metoda lui Dumnezeu!

Un soț înțelept ascultă de Dumnezeu: “Bărbaților, purtați-vă … dând cinste femeii… ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedecate rugăciunile voastre” (1 Petru 3:7). În acest verset, cuvântul original în greacă_ pentru “a da cinste” implică a căuta, a cerceta și a investiga, care sunt toate verbe de acțiune. În calitate de soț, trebuie să încerci să-ți înțelegi soția. Asta înseamnă să eviți trei lucruri: pasivitatea, presupunerile sau presiunea. Nimic nu ne deschide mai mult inima decât faptul de a ne simți prețuiți și înțeleși de cei dragi. Ne oferă validare, care pentru o soție este mai importantă decât informația. Pentru o soție care nu împărtășește credința, un soț înțelegător este cea mai mare binecuvântare de la Dumnezeu. Deci nu reacționa exagerat când apar probleme. Păstrează-ți calmul și poartă-te cu bunătate. Folosește-ți “duhul de chibzuință” (2 Timotei 1:7) pentru a discerne nevoile și cauzele din spatele comportamentului ei. Întreabă-te: “Urăște biserica pentru că biserica și prietenii mei creștini sunt mai presus de ea?” Fă-ți o prioritate să înveți să-i împlinești nevoile. “Dă-i cinste”. (1 Petru 3:7).

Dacă simte că este ignorată sau neglijată, cuvintele tale vor trece pe lângă urechile ei fără a le auzi. Iubește-o și te va asculta. Pune nevoile ei mai presus de ale tale; recunoaște-i valoarea pe care o are pentru tine; adu-ți aminte de vulnerabilitatea ei feminină și poartă-te cu grijă cu sen­sibilitatea ei. Urmează instrucțiunile lui Dumnezeu cu încredere, cu credincîoșie și cu răbdare: “ca să nu fie împiedecate rugăciunile voastre” (1 Petru 3:7). Dacă o neglijezi, te rogi degeaba. Fă-ți partea, roagă-te cu credință și lasă-L pe Dumnezeu să-și facă partea Lui!

Daniel Branzai
 


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...USI DE INTERIOR IMPORT GERMANIA, PANOURI SANDWICH...Vezi aici!