Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Barfa sau clevetirea

Publicat la 2012-01-24 de Traian

"Îngăduiți-vă unii pe alții, și, dacă unul are pricină să se plângă de altul iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi" (Col. 3.13).

Bârfa este un păcat, care, după cum vom vedea, aduce după sine multe neplăceri și suferințe. Uneori, rănile ei adânci se vor regăsi și după ani de zile, după cum și o maximă spune că "Bârfa este ca noroiul pe un perete proaspăt vopsit. Poate că nu se lipește, dar lasă urme". Chiar dacă nu am văzut până acum un credincios pus sub disciplina bisericii pentru bârfă, rămân încredințat că efectele acestui păcat sunt dăunătoare și reale. Motivele sunt următoarele:
1) Pe cel pe care îl vorbesc de rău, nu îl vorbesc din dragoste, ci din sentimentul opus acesteia;
2) Procedând astfel, din ură și ranchiună, sunt un ucigaș (1Ioan 3.14-15);
3) Sunt egoist și nemilos, atâta timp cât nu îmi pasă că omul va auzi și va suferi (Mat.5.7);
4) Nu sunt temător de Dumnezeu și cu inima curată (Mat. 5.8);
5) Subestimez Cuvântul lui Dumnezeu, care îmi cere ca atunci când mă întâlnesc cu cineva să inițiez și să întrețin o părtășie sănătoasă si demnă de un creștin (Efs. 5.19).
Dar acest lucru nu este decât începutul, căci el va da naștere la un întreg lanț al slăbiciunilor. După ce m-a determinat să-mi vorbesc de rău aproapele, dușmanul sufletului nostru îmi va căuta un complice, cu misiunea de a duce vorba mai departe. Și aceasta, cu cât mai repede, cu atât mai bine: timpul este foarte prețios și nu trebuie pierdut. Cel rău, fiind tatăl minciunii, după cum Însuși Domnul Isus îl denumește, va convinge pe curierul meu să mai îmbunătățească puțin ceea ce am spus, să denatureze adevărul, astfel ca povestioara să fie mai atractivă. Se spune că un bârfitor a zis către altul: "Nu vreau să te plictisesc cu detalii. De fapt, ți-am spus mai mult decât am auzit"
Personajul din scenariul acesta, către care mi-am înnegrit aproapele, nu numai că nu mi-a cerut să nu mai bârfesc, dar m-a și încurajat, prin felul curios de a afla cât mai multe, după care s-a dus și a spus la altcineva. De obicei cei doi sunt cam pe aceiași balanță: unuia îi place să-l ponegrească pe altul, iar cel de al doilea să îl asculte cu plăcere, zâmbindu-i cu satisfacție și punându-i întrebări ajutătoare: "Da dragă, deci spui că așa s-a întâmplat?... Ce zici că a mai făcut?... Hei, mai auzisem spunându-se despre el, dar acum sunt convins/ă, că ai dreptate..."
Fără intenția de disculpare a celui care își vorbește de rău fratele sau sora, nu de puține ori, cel care duce vorba mai departe este chiar mai vinovat decât cel care a bârfit inițial. Primul, e posibil să o fi făcut la mânie, datorită unor divergențe între ei, pe când cel de al doilea o face din spirit de bârfă, fără ca cel vorbit de rău să-i fi făcut vreo neplăcere. Nu de puține ori, cel care și-a denigrat fratele regretă după scurt timp și dacă "transmisionistul" nu ar duce vorba mai departe, cel ponegrit poate nu ar auzi niciodată.
Acum, un om suferă pentru că a fost vorbit de rău, o femeie plânge datorită faptului că aceea pe care o credea bună prietenă o bârfește, o soră nu poate lua parte la Cină când o vede pe "sora" din biserică participând la serviciul divin cu nepăsare etc.Deci dacă cel care a ascultat clevetirea altuia este un bun credincios, nu numai că nu va încuraja pe cel în cauză să-și vorbească semenul, dar nici nu se va duce să transmită mai departe ceea ce a auzit.
Dacă îmi iubesc soția, copiii, sau pe cel de lângă mine, nu mă voi duce să-i spun că cineva l-a vorbit de rău. Și aceasta pentru că vreau să-l protejez de suferința care i-ar provoca-o această veste și prin aceea că nu doresc să-l fac să păcătuiască.Voi urmări cu toată grija să nu fiu pentru cineva un prilej de păcătuire (Luc.17.1-2). .
Astfel dar, vorbirea de rău, care de cele mai multe ori implică denaturarea adevărului, ducerea mai departe a vorbelor rele care nu zidesc în credință, transmiterea unor secrete, divulgarea unor greșeli sau păcate trebuie să piară din mijlocul nostru, din vocabularul și din viața noastră.
"Noi trebuie să vorbim lucruri care se potrivesc cu învățătura sănătoasă...și fără cusur, ca potrivnicul să rămână de rușine și să nu poată spune nimic rău de noi...așteptând fericita noastră nădejde și arătarea slavei Marelui nostru Dumnezeu și Mântuitor Isus Hristos (Tit 2.1,8,13).
Și să nu uităm că "cine umblă cu bârfeli, dă pe față lucruri ascunse,
dar sufletul credincios ține ce i s-a încredințat" (Prov.11.13). Apoi, trebuie avut în vedere că datoria noastră este cu totul alta, și anume, aceea de a povesti și transmite celor din jur Evanghelia Domnului Isus Cristos.

Fă-ne tari Isuse Doamne
în credință noi să fim,
Și-n călatoria noastră
despre Tine...să „bârfim"!
Voraba-ne cu har și sare
orișicând ea să ne fie,
Pentru vestea Ta cea bună
și a Ta Împărăție.

Nu lăsa iubite Tată
să urâm, să clevetim,
Ci cu imnuri și cu pace
către cer să drumețim.
Căci a Ta Împărăție
nu mai este așa departe,
Și nu-i timp de vorbe rele
pentru cel ce este „aproape".

Să lăsam acum deoparte
vorba multă cât și somnul,
Căci soșeste iute ziua,
când veni-va iarăși Domnul!
Binecuvântarea Lui să fie
și mereu să ne-nsoțească,
Până Domnul ne va duce
către Țara Lui cerească.

Dar, clevetirea este un păcat care, de multe ori, este alimentat și inspirat din viața și comportamentul celui vorbit de alții. Despre Anania ni se spune că era un om temător de Dumnezeu și vorbit de bine de către cei din neamul lui, de iudei (Fapt.22.12). El a creat în jurul lui imaginea unui om care merita să fie vorbit de bine. Nu pot avea pretenția să fiu vorbit de bine, dacă nu fac bine! Dacă nu sunt un om temător de Dumnezeu și nu îmi fac bine datoria față de cei din jur, sigur vorbele și aprecierile rele nu vor întârzia să apară.
O soție credincioasă, care își iubește soțul, nu va merge să-l vorbească de rău la o colegă sau la o prietenă, dar ea se va putea jelui, exprimându-și mâhnirea și nemulțumirea dacă acesta nu își face treburile ca un bun soț și tată, sau dacă trăiește în slăbiciuni și compromisuri . Dacă ea îi spune mereu că are de făcut ceva în gospodărie și el așteaptă ca ea să-i spună de zeci de ori până rezolvă, iată un motiv de exprimare a nemulțumirii.
Neascultarea este un păcat care macină și distruge relațiile dintre soți, unitatea din biserică și nu în ultimul rând părtășia și comuniunea noastră cu Dumnezeu (1Sam.15.23). În contextul acesta, mi-aș permite să încadrez și ceea ce spune Domnul în Matei 18.15-17. Față de un om neascultător, care trăiește în neorânduială și care nu vrea să se îndrepte când îi spui, nu faci nici o greșeală dacă aduci la cunoștiința a două-trei persoane, cu dorința sinceră de îndreptare..
Bârfa sau defăimarea are un caracter subiectiv, denigratoriu, care țintește la discreditarea omului. Aproape fără excepții, acestea sunt făcute în spirit critic, răutăcios, fără dorința ca omul care a greșit să se îndrepte. Nu la fel se întâmplă în cea de a doua situație. Amintiți-vă, că apostolul Pavel când "a prins în lanțul fățărniciei" pe Chifa (Petru) și pe Barnaba (Gal.2.11-14), nu numai că nu a tăcut, dar i-a "consemnat" și pe paginile Epistolei sale, și în felul acesta, au aflat despre ei miliarde de oameni. El a fost obiectiv și nu a făcut lucrul acesta din spirit de denigrare și răutate, ci din dorința sinceră de îndreptare, pentru că nu se putea juca cu păcatul.
Noi trebuie să trăim în pace cu toți oamenii (Rom.12.18), ori, pentru a împlini întocmai această poruncă a Domnului trebuie avut mare grijă cum vorbim cu ei, cum vorbim despre ei, și în general cum raportăm relațiile noastre cu ei și la nivelul verbal. Relațiile prietenești vor fi mai durabile și mai bune atunci când nu mă pretez să-l vorbesc de rău ci dimpotrivă. Și din punctul acesta de vedere, purtarea noastră trebuie să fie bună "în mijlocul Neamurilor, pentru ca în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe niște făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe care le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării" (1Pet..2.12)

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!