Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Perspectiva creștină a Anului Nou

Publicat la 2011-12-30 de Traian

Un cuvănt despre mesajul pierdut al Anului Nou....

De-a lungul timpului am observat că noi oamenii am devalorizat cuvintele. Am ajuns să folosim slogane mecanice și să folosim cuvinte frumos meșteșugite cu ocazia marilor sărbători. Ne trimitem mesaje frumos construite să fie cât mai spirituale și dăm versete biblice ca argumetație. În spatele acestor fraze cred că ne ascundem sărăcia spirituală. Dar să nu uităm că autorul sărbătorilor este Dumnezeu. Așa că orice sărbătoare trebuie să ne direcționeze și să ne focalizeze pe Dumnezeu. Scriu aceste rânduri pentru ca să înțelegem mesajul pierdut al adevăratului Revelion spiritual (odihnă în Cristos). Revelionul 2011 se va derula la fel ca toate celălalte de până acum. Va fi același tipar pentrucă lumea are modelul ei. Se vor arunca în aer sute de milione de euro în toată lumea (petarde, jocuri de artifici,...) uitân-d că în același timp mor zeci și sute de mii de copii subnutriți din lumea a treia -Africa. În același timp când privim cum luminile rafalelor de artifici sfredelesc cerul sunt copii în Africa care își pierd lumina ochilor – orbesc pur si simplu datorita unei boli care poate fi tratată cu o simplă operație care costă puțin. Specialiști oftalmologi austrieci au făcut un calcul și ne-a trimis următorul mesaj: un copil din Africa poatre fi salvat de la orbire dacă i se face o simplă operație care costă doar 30 de Euro.
Sărbătoarea Revelionului îi atrage pe foarte mulți oameni să participe la ritualul acesta al artificiilor, în loc să salveze pe acesti copii de la orbire. De multe ori sunt cazuri și nu puține în toată lumea în care cei implicați și împătimiți în aceste jocuri de artifici își pierd lumina ochilor datorită accidentelor cu petarde. Paradoxal, ziua în care poți să faci tu un cadou pentru un copil ca să nu își piardă vederea îți cheltuiești banii pentru a cumpăra petarde cu care există riscul să îți pierzi tu singur vederea. Oare nu ar trebuie să ne fie pildă negativă toate aceastea și să ne arate cât de orbiți sunt oamenii. Lumea este de fapt un sistem fără Dumnezeu. Cred și am convingerea puternică că perspectiva creștină a Revelionului sau a Anului Nou ar trebui să fie altfel.
Sărbătoarea aceasta de la cumpănă dintre ani să ne prindă într-o „horă” comunitară a familiei lui Isus. Anul Nou este o ocazie prielnică de a ne verifica relația cu Dumnezeu și climatul comunitar. Sărbătoarea aceasta ar trebuie să fie de natură personală, să ne introducă într-o stare de reflectare asupra evenimentelor din anul precedent. Un moment de meditație și evaluare obiectivă, scrupuloasă a acțiunilor noastre bune și rele așa cum au fost ele în realitate. Anul Nou trebuie să fie un moment în care să ne reevaluăm viața din punct de vedere spiritual, comunitar, familiar, profesional. Mă fascinează modul în care sărbătoresc evreii sărbătorile. Ei știu că orice sărbătoare are un mesaj specific. Nu degeaba evrei când sărbătoresc cumpăna dintre ani sună de 100 ori din șhofar (corn de berbec). Aceste 100 de sunete impresionante în cele două zile a Anului Nou au scopul de a trezi în mod simbolic națiunea la refecție, la veghere de a deveni în anul care vine mai buni și mai sfinți. Aceste sunete sună trezire pentru că an după an trece și unul din cele două evenimente se apropie, pentru uni poate fi venirea Domnului iar pentru alți poate fi suprema excludere – moartea însăși. Pentru oricare dintre aceste evenimente trebuie să fim pregătiți.
Ar trebuie să facem din sărbătoarea aceasta un eveniment al schimbărilor în bine și să pornim într-un spirit de optimism în Anul Nou care abia începe. Marele cărturar român Nicolae Iorga spunea: „ Taina existenței umane nu stă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești.” Oare ce ne-ar putea motiva să sărbătorim așa cum dorește Mântuitorul nostru iubit? Sociologul american Willard Waller și-a cheltuit viața studiind oamenii și relațiile umane. A scris mult dar munca vieții lui poate să fie rezumată în două afirmați simple dar în același timp atât de profunde.

1. În orice relație, o persoană iubește mai mult decât cealaltă.
2. Persoana care iubește cel mai puțin deține cea mai multă putere și invers, persoana care iubește cel mai mult deține cea mai puțină putere.

Aceste două afirmați a sociologului Waller sunt extrem de profunde, în special când le privim în raport cu relația lui Dumnezeu cu omenirea. Fiindcă atît demult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Înțeleg că Leul (multă putere) din vechime a lui Iuda se descoperă în final ca Mielul (puțină putere) care a fost înjunghiat (Apoc. 5). Iată ce spune teologul George Gaird în comentariul său la cartea Apocalipsa: „ Mielul cel răstignit, cel anihilat, cel mai slab dintre toți, care nu are nici frumusețe, nici putere, nici cinste Se dovedește a fi Mântuitorul lumii”. Iată cum Mielul cel înjunghiat – simbolul slăbiciuni, în final stă în centrul tronului lui Dumnezeu – simbolul puterii. De aceea reputatul teolog britanic John Stott spunea: „Puterea prin slăbiciune se află până și în centrul misterului Dumnezeului Atotputernic”. Acesta este cel mai mare paradox și cel mai mare adevăr din univers.
Vă invit acum la cumpăna dintre ani să ne aplecăm și să ne închinăm în fața acestui Adevăr care de fapt este o Persoană – Isus Hristos. Fie ca Anul Nou să fie o sărbătoare a mulțumirii prin care să-L glorificăm pe Dumnezeu. Mulțumirea este o stare, o atitudine pe care nu o putem defini prin cuvinte. Singurul mod de a defini această stare și această atitidune de multumire este de a sărbători Revelionul 2010 în așa fel încât să-L glorifice pe Dumnezeu. Dumnezeu în dragostera Sa prin Cristos a pregătit sărbătoarea (odihnă în Cristos). Cum vei sărbători depinde de tine ...

viatavesnica

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!