Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

O nouă religie: «Trupul perfect»

Publicat la 2011-11-08 de Traian

Viteză maximă 36,7 km/h. Consumul de energie la nivelul al treilea 2500 de calorii/ zi. Greutate medie 65 kg. Durata capacității de lucru: 8,5 ore/zi. Garanție 120 ani. Caroseria poate avea patru culori diferite. Alte componente se pot obține conform modelului dorit. Acestea sunt datele omului mașină.

Modernistul vestic dorește însă mai mult. Susținut de o industrie gigantică, el trăiește ca într-o autoservire, își manipulează și optimizează trupul prin toate mijloacele posibile până când nu se mai recunoaște. Secolul al XX-lea a eliberat trupul. Cultura trupului are în prezent mai mulți adepți decât oricare altă sectă. Între trup și suflet există un abis care devine tot mai mare.

Omul a devenit propriul creator.  El își modelează sânii cu silicon, își corectează nasul, își aplică farduri, își face tatuaje și piercing pe tot trupul; depășește momentele dificile cu ajutorul drogului Ecstasy, oboseala cu cocaină, dezechilibrul sentimental cu prozac, iar alții cu Viagra. Bărbații și femeile își îngrijesc trupul ca pe niște mașini, iar acest joc a degenerat într-o isterie. Udo Rauchfleisch, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Basel, a afirmat că «dacă un om foarte gras își poate îmbunătăți calitatea vieții prin pierderea greutății sale, atunci acest lucru nu se poate contesta». Nemulțumi­ rea permanentă a omului față de aspectul său exterior, l-a transformat într-o ființă tip Frankenstein. «Din ființa originală nu mai rămâne nimic în lumea sintetică a trupului».

... În 1999 chirurgii americani au efectuat 3 milioane de operații estetice, dintre care 47.000 la adolescenți. «În trecut gândurile fetelor nu s-au învârtit doar în jurul trupurilor lor», afirmă sociologul Joan Jacobs, «însă astăzi ele cred că trupul este simbolul cel mai puternic al personalității lor - a arăta bine în locul faptelor bune».

Însă și bărbații doresc astăzi să fie mai degrabă o copie frumoasă decât un original urât - ei își îmbunătățesc trupul mereu ca pe o mașină și doresc să fie mușchiuloși. Peste 700.000 de elvețieni sunt membri în diferite cluburi de fitness. În ultimii 15 ani numărul bărbaților care s-au supus unei intervenții chirurgicale estetice a crescut de patru ori. Manipularea trupului este considerată un lucru firesc, frumos, estetic, fără cusur: nimic nu sugerează mai bine valorile trupului prin care modernistul crede că-și va găsi fericirea, așa cum fac tinerii astăzi. În aceeași măsură este răspândită și ideea a cărei esență este: «Să trăiesc cel puțin o sută de ani fără să îmbătrânesc. Astfel frumusețea își pierde cea de-a patra dimensiune, și anume cea a timpului», afirmă sociologul Waltraud Posch.

Societatea narcisistă a generat un nou tip de boală: Body Disorder (BDD), care este provocată artificial și care în prezent este intens cercetată de către specialiști în psihologie. Sunt considerate bolnave acele persoane pentru care nasul sau degetul mic de la picior nu arată estetic, în ciuda faptului că din punct de vedere obiectiv ele sunt doar defecte minime.

Dezvoltarea tehnică în domeniul medical, bunăstarea și suprasolicitatele idealuri de frumusețe au stârnit în om dorința după omul ideal. Credința că doar prin optimizarea interioară și exterioară a trupului se poate face față cerințelor societății arată că există o isterie în masă. Niciodată nu s-au preocupat oamenii de trupul lor cu atâta plăcere, efort, interes științific, acuratețe patologică și sfaturi primite de la numeroși specialiști.

«Numeroase reviste pline de astfel de idealuri prezintă oameni cu trupuri frumoase», se scrie în revista germană «Der Spiegel». În spațiul german în fiecare lună apar 700.000 de exemplare care își oferă ajutorul pentru promovarea trupului. Unul dintre sloganuri sună astfel: «Armonie între gândire și trup», care de fapt este o minciună, fiindcă se dorește atingerea armoniei prin trup.

Poetul roman Juvenal s-ar întoarce în mormânt. Faimoasa sa afirmație: «Orandum est, ut sit mens sana în corpore sano. - E bine să se facă rugăciuni ca sufletul să fie sănătos într-un trup sănătos», a devenit sloganul de bază al industriei de fitness. Dacă mașina își pierde puterea, se utilizează substanțe chimice Posedați de dorința de a slăbi, americanii au investit în ultimul an 36 de miliarde de dolari în produse dietetice, pe lângă miliardele investite în cluburile de fitness. Unguentele antiriduri ating anual un rulaj de peste 20 de miliarde de dolari cu o marjă de profit de peste 50°/.
(SZ 09.04.2000)

Dansul în jurul trupului seamănă cu vițelul de aur, tânjirea după sănătate și o vârstă înaintată au devenit o religie. Omul își ține slujba divină în studiourile de fitness, îngenunchează în fața medicamentelor care conțin vitamine, care îi promit sănătate și frumusețe, ca înaintea unei cărți de religie. Administrarea regulată a unor preparate la ore exacte și respectarea disciplinată a indicațiilor a devenit o lege căreia oamenii i se supun cu plăcere. Omul crede că astfel va fi liber, însă în realitate este un prizonier. A nu lua un medicament la o anumită oră sau a nu face o oră fitness sunt considerate păcate, apăsând greu conștiința oamenilor și făcându-i nefericiți. Subiectul de care sunt posedați, despre care vorbesc și în jurul căruia se învârte viața lor a devenit pentru ei religia trupului. Scopul este tânjirea după o viață plină de sens, sănătoasă și în special lungă. Asemenea idealuri au de cele mai multe ori oamenii care nu au o nădejde vie în viața veșnică. Trist este însă și faptul că tot mai mulți credincioși se lasă amăgiți de această tendință, fără să își dea seama. În unele medii creștine tânjirea după astfel de idealuri și vorbirea despre ele au început să-i domine pe unii ca și un duh străin care câștigă tot mai mult teren, constatându-se de cele mai multe ori că mediile creștine se găsesc într-un proces de involuție spirituală. Oamenii își oferă reciproc diferite medicamente pentru sănătate, doresc să-i câștige pe ceilalți de partea lor promițându-le că «dacă vei lua acest produs, atunci ... »

Nu suntem împotriva unui stil de viață sănătos și organizat. Fiecare știe că administrarea de vitamine întărește organismul. Cert este și faptul că activitatea trupului duce la sănătatea lui și poate să îmbunătățească calitatea vieții. Nu dorim să contestăm nici faptul că un mod de viață nesănătos este un lucru dăunător. Dar dacă viața cuiva devine dependentă de astfel de lucruri, atunci el se află cu siguranță pe o cale greșită. De aceea Biblia spune: «Căci deprinderea trupească este de puțin folos, pe când evlavia este folositoare în orice privință, întrucât ea are făgăduința vieții de acum și a celei viitoare» (1 Tim. 4,8). Prof. Vatslav Smil de la Universitatea din Manitoba afirma:

Ne zbatem ca o broască într-o sticlă pentru a deveni mai tineri și mai sănătoși, însă în zadar. Fiecare moare atunci când îi este hotărât în structura sa genetică. Iar dacă învingem o boală apare alta în locul ei.

Durata medie de viață a omului a crescut: însă acest lucru nu se datorează medicamentelor sau orelor petrecut în sălile de fitness, ci faptului că astăzi dispunem de o medicină și de medici care sunt capabili să prelungească puțin viața. Dar au prelungit însă și anii în care omul este legat de pat și are nevoie de îngrijire. Dumnezeu a hotărât ca durata medie a vieții să fie de 70-80 de ani (Psalm 90), iar omul nu va putea modifica nimic în această privință. În Psalmul 31,15 este scris: «Soarta mea este în mâna Ta». Iar Domnul Isus a spus: «Și apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge un cot la lungimea vieții lui?» (Luca 12,25). Exercițiul fizic își are cu siguranță locul, însă să nu uităm că «evlavia este folositoare în orice privință» pentru că ne este oferită în și prin Isus. Trebuie să-i fim mulțumitori Creatorului pentru felul în care ne-a creat, însă mai întâi de toate de siguranța iertării și de speranța vieții veșnice, de părtășia zilnică cu Isus și de relația cu Dumnezeu care sunt mult mai folositoare păstrării calității vieții noastre decât toate exercițiile fizice.

Dacă în primul rând vom privi la Împărăția lui Dumnezeu și la dreptatea Sa (Matei 6,33), atunci vom avea parte de mult mai mult decât ne pot oferi toate mijloacele pământești de sănătate. Unii doresc ca prin vânzarea medicamentelor să câștige mulți bani. Dumnezeu dorește însă să ne binecuvânteze. În Proverbe 3,7-8 este scris: «Nu te socoti singur înțelept; teme-te de Domnul, și abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău, și răcorire oaselor tale». În capitolul următor se vorbește despre înțelepciune, afirmându-se: «Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în jundul inimii tale! Căci ele sunt viață pentru cei ce le găsesc, și sănătate pentru tot trupul lor» (Prov. 4,21-22). Iar în Proverbe 10,27 este scris: «Frica de Domnul lungește zilele, dar anii celui rău sunt scurtați».

N.L.

"Strigătul de la miezul nopții"
Iunie 2000


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...CASE DE MARCAT , COPIATOARE, MULTIFUNCTIONALE...Vezi aici!