Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Martirii celui de-al doilea val anul 85 d.Cr

Publicat la 2011-10-14 de Traian

Cel de-al doilea val a fost pornit de împăratul Domițian, prin anul 85 d.Cr. Acest împărat a fost un tiran crud și sălbatic. El a persecutat nu numai pe creștini, ci și pe alți cetățeni ai Romei.

Ca să-i poată condamna pe creștini, s-au născocit tot felul de acuze care de care mai năstrușnice. Se spuneau lucruri cu totul neîntemeiate, îi învinuiau că se țin de turburări și dezordini, că sunt rebeli, că sunt criminali, își ucid copii, că sunt canibali, mănâncă carnea copiilor lor. Acestea toate erau rostite în sălile de judecată, apoi erau, fluturate în popor spre a ațâța opinia publică împotriva lor.

Dacă foametea, ciuma, grindina sau vreun cutremur de pământ lovea una din provinciile imperiului, toate aceste obișnuite calamități se spunea că sunt trimise de zei, spre a pedepsi pe creștini.

Prigoanele au înmulțit numărul informatorilor. Din dorința de câștig mârșav, unii depuneau mărturii false, făcând ca mulți nevinovați să devină victime.

Când creștinii erau aduși în fața magistraților, li se cerea să jure pe împăratul, iar dacă refuzau, se pronunța osânda de condamnare la moarte. Dacă mărturiseau că ei sunt creștini, sentința era aceeași. Torturile care se aplicau, erau variate: biciuirea, desfacerea încheieturilor, arderea, uciderea cu pietre, spânzurarea și aruncarea la fiare. Unii erau trântiți din locuri înalte să cadă în cap, iar alții erau aruncați în coarnele taurilor sălbatici. După ce mureau în aceste cruzimi, nu se îngăduia cunoscuților sau familiei nici măcar să-i înmormânteze. Iată câțiva care au murit în timpul acestei persecuții:

Dionisie Areopagitul

Dionisie a fost la Atena când apostolul Pavel a predicat în Areopag. Cu acea ocazie el s-a convertit. El a fost educat în toată literatura Greciei. El a călătorit în Egipt spre a studia astronomia și a făcut observații deosebite cu prilejul unei eclipse de soare, ce a avut loc în acel timp. Întorcându-se la Atena, a fost onorat de popor și nu după mult timp a fost ales senator al acelei cetăți celebre.

După ce s-a convertit prin Evanghelia predicată de Pavel, el s-a schimbat dintr-un mândru senator, într-un umil slujitor al lui Cristos. Chiar și în timp ce trăia în întunericul idolatriei, el a căutat să fie drept cu toți oamenii; iar acum după convertire, sfințenia și puritatea manierelor alese ce le avea, l-au recomandat creștinilor să-l aleagă ca prezbiter al bisericii din Atena. El și-a împlinit slujba aceasta până în al doilea an al persecuției lui Domițian. Cineva l-a denunțat atunci și curând a primit coroana de martir, tăindu-i-se capul cu sabia.

Tot sub împăratul Domițian a fost martirizat și Simion, păstorul bisericii din Ierusalim. El a fost răstignit pe cruce. La fel Flavia, fiica unui senator roman, a fost exilată în Pont. Nicomede a fost un creștin care s-a distins la Roma, făcând mari eforturi spre a servi pe cei întristați. El a ajutat și mângâiat pe cei săraci, a vizitat pe cei închiși, a întărit pe cei șovăielnici și a susținut pe cei credincioși. Pentru aceasta, el a fost denunțat ca creștin, și fiind condamnat, a fost biciuit până ce a murit. De asemenea Protasius și Gervasius au fost martirizați la Milano.

Cam în această vreme, la Efes, Timotei a fost prins de mulțimea ce mergea într-o procesiune idolatră și l-au bătut cu nuiele până l-au zdrobit de tot. La două zile după aceasta, el moare din pricina vânătăilor.
 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR DE POMI FRUCTIFERI...Vezi aici!