Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Martirii primului val de prigoană

Publicat la 2011-10-14 de Traian

Nero a ajuns împărat când avea doar 16 ani. Mamă-sa Agripina, prin uneltiri ticăloase, și-a otrăvit bărbatul, pe împăratul Claudiu și pe fiul lui, curățind astfel calea spre tron lui Nero, fiul ei dintr-o altă căsători. În primii ani, a cârmuit cu înțelepciune, căci a avut sfetnici abili. Crescând mare, firea sa violentă a început să se arate. El a alunecat sub influența nefastă a unei femei, renumită în frumusețe, Popea Sabina, care era proverbială în goana după vanitate, lux și trai în stricăciune. Despre ea se spune că ținea 500 de măgărițe ca să facă baie în laptele lor, spre a-și menține frumusețea. Nero dorea să se căsătorească cu ea, deși avea o soție, pe Octavia. Agripina luând partea celei neglijate, Nero a plănuit moartea mamei sale prin înec. În acest scop, a trimis-o la țară într-o barcă, ce urma să se umple cu apă de îndată ce pleca de la țărm. Dar Agripina s-a salvat înotând până la țărm. Totuși ea a fost omorâtă cu sabia de niște călăi, ce au fost trimiși de Nero, imediat ce a aflat că a scăpat de la înec. A divorțat de Octavia, apoi a exilat-o pe o insulă, unde a fost omorâtă. S-a căsătorit cu Popea, dedându-se unei vieți fără frâu și celor mai sălbatice porniri. Făcea orice, nu mai ținea cont de demnitatea sa, ci doar să fie aplaudat și lăudat. Uneori cobora în arenă și se amesteca cu gladiatorii și cu luptătorii de profesiune spre a fi aclamat de gloate. Apoi și-a construit un palat măreț numit „Casa de aur". Palatul era împrejmuit de grădini mari, lacuri, băi și locuri de petrecere. Ca să-și poată termina palatul, aducea acuzații imaginare oamenilor bogați din Roma, astfel ei erau omorâți și averile confiscate treceau în vistieria împăratului. Filozoful Seneca, fostul său dascăl, la fel a fost acuzat. Dar el a preferat să moară de mâna sa, decât să fie torturat de călăii lui Nero. Astfel a intrat într-o baie caldă și și-a deschis venele spre a-i curge tot sângele. La fel a făcut și soția sa. Atât de obișnuită a devenit metoda de a primi mesaje de moarte încât oamenii își căutau singuri căile de a muri cât mai ușor, fără să se lase pe mâna călăilor.

Cam în acest timp, Roma a fost cuprinsă de flăcări. Din cele patrusprezece cartiere ale ei, șase au fost distruse de foc. Abia după șase zile au reușit să stingă focul. Dar alt foc a izbucnit în partea opusă. Multe temple vechi, monumente, lucrări de artă au fost cu totul nimicite de flăcări. Roma a fost orașul cel mai mare pe vremea aceea. O inscripție, descoperită în 1941 la Ostia, conține date statistice și indică că populația cetății imperiale în anul 14 d.Cr. a fost de peste 4.000.000 locuitori (Am. Journ. of Arch, 45, 1941, p. 438). Când flăcările au cuprins orașul, populația a intrat în panică, flăcările se ridicau la mari înălțimi, dar Nero, urcat într-un turn cu harfa sa, cânta arderea Troiei zicând „Doream să văd ruina tuturor lucrurilor”.

Tacitus, istoric roman, în Analele sale XV, 44, descrie cum Nero, ca să scape de suspiciunea că a dat foc Romei, a aruncat vina pe creștini.

Se spune că Nero dându-și seama de-alarmarea poporului și că tronul îi este în primejdie, începu să alerge pe străzi și cu mână largă arunca bani mulțimilor adunate până ce și-a golit punga, apoi acuză pe creștini că ei au incendiat Roma și porunci să fie vânați, torturați cum se poate mai groaznic și omorâți fără milă.
 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!